Skip to main content

Expositie Tweede Wereldoorlog

3 juli t/m eind oktober 2021

Nu we weer open zijn, kunnen we ook weer exposeren. Vorig jaar stond er in het museum oorspronkelijk 75 jaar bevrijding op de planning. Een speciale werkgroep onderzocht hoe het leven in Woudrichem en omliggende dorpen eruit zag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Iedereen heeft een eigen beeld van de oorlog. Maar hoe was de Tweede Wereldoorlog in een stad of dorp waar het dagelijks leven relatief door leek te gaan? Waar bewoners nog voetbalden in teamverband, een bijeenkomst van de ANWB over toerisme plaatsvond en mensen in de zon op de strandjes genoten. Intussen gebeurde er natuurlijk van alles.

De expositie neemt je aan de hand van bronnen uit de Tweede Wereldoorlog mee terug in de tijd en persoonlijke verhalen geven je een nieuw perspectief op het leven in deze periode. Klopte je beeld? Dacht je te zwart-wit, of zag je alle grijstinten al? Ontdek hoe de sfeer is geweest in onze regio voor, tijdens en na de oorlog.

In 1944 werd de boot JaniHudi 4 beschoten met boordmitrailleurs door de Engelsen, drie overlevenden vertellen op film over deze dramatische gebeurtenis. Geïnterviewden: Jo Baks, (inmiddels overleden op 12 september 2020), Dirry van Ooijen en Joost Holster. Laatstgenoemde maakte op zijn 17e een miniatuur van het schip. Bekijk deze miniatuur, de film en een film over vooroorlogs Woudrichem.

Omdat we officieel Visserij- en cultuurhistorisch museum heten, hebben we minimaal een keer per jaar een expositie over cultuurhistorie.

Foto strand in header uit archief Ank Martens – Ruis