Workshops & cursussen

Zelf aan de slag

Waar oude ambachten bewaard worden

Praten over ambachten is mooi. Ze zelf beoefenen is nog mooier.
In het visserijmuseum kan je in de wintermaanden volop zelf aan de gang om de oude visserij-ambachten te leren. Wat dacht je van een cursus netten breien? Voor je eigen boot zeilen maken en touwen knopen? Of brei je liever geen net, maar je eigen visserstrui?

In het visserijmuseum gaven de docenten hun kennis al door aan mensen uit het hele land, aan jong en oud. Voel je welkom en doe mee!
Neem voor meer informatie of inschrijvingen contact op met het visserijmuseum, zij zullen ervoor zorgen dat je vraag bij de juiste persoon terecht komt.

Netten breien

Van werpnet tot fuik, na deze cursus raak je in geen enkel net meer verstrikt. Heb je je voldoende bekwaamd? Dan verdien je de titel Meesterbreier en worden je inspanningen beloond met het zilveren spaantje.

Zeilmaken

Sinds 2007 is in het museum de traditionele Zeilmakerij Woerkum ondergebracht. Heb je belangstelling voor traditioneel zeilmaken, ben je van harte welkom om je dit ambacht eigen te maken.  De cursusavonden zijn om de week op donderdagavond, van oktober-april.

Knopen en Splitsen

Geen boot zonder touwwerk. Leer alles over oogsplitsen, kardelen en plattingen. Je bekwaamt je tijdens deze cursus tot een volleerd Schieman. De cursusavonden zijn dezelfde als die van de zeilmakers. Van oktober tot april ben je elke twee weken op donderdagavond van harte welkom.

Breien

Een zeemanstrui was meer dan een warm kledingstuk. Ieder vissersdorp kende zijn eigen motieven en patronen. Decoratief, warm, maar ook praktisch: sloeg een visser overboord, dan was hij aan de trui te identificeren. Vandaag kunnen we gelukkig vooral genieten van hun schoonheid. De prachtige oude patronen leer je breien tijdens de brei-avonden in het winterseizoen.

Beleef de rivier van vroeger

in het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem