Dat je in een visserijmuseum een uitgebreide verzameling netten, fuiken en ander visgerei kunt bekijken, zal je niet verbazen. De collectie is uniek: het Woudrichemse visserijmuseum is het enige in Nederland dat zich op de riviervisserij richt. Maar tussen de touwen en zegens valt nog veel meer te ontdekken.
Museum
Collectie en Activiteiten
Ontdekken bij de vleet
Ook de ondersteunende visserij-ambachten hebben in het museum een eigen plek gekregen. En het neusje van de zalm? Dat zijn onze suppoosten, die je in geuren en kleuren over de visserijgeschiedenis en de Woudrichemse visrechten kunnen vertellen.
Netten, fuiken, visgerei
Van werpnet tot gevlochten fuik: als riviervissers het gebruikten, vind je het in de collectie van het museum terug. Maar met alleen tentoonstellen houd je een ambacht niet levend. Het visserijmuseum geeft haar kennis daarom graag door aan de volgende generaties. Heb je wel eens een cursus nettenbreien overwogen?
Zalmschouw
Een zalmschouw heeft niets te maken met het bekijken of keuren van zalm. Nee, het is een boot! Varend cultureel erfgoed, zou je het kunnen noemen. De bemanning van een zalmschouw, 4 man sterk, bleef soms wel een week achtereen aan boord van dit kleine scheepje. Hoe 4 mannen en een paar honderd vissen in dit bootje pasten, zie je in het museum.
Touwslagerij
Geen zeilboot en geen vissersnet zonder touwen. In de traditionele touwslagerij kun je zien hoe je touw maakt. Het hele proces, van dunne vezels naar dikke kabels is te bekijken. Het blijft niet bij kijken: kinderen mogen zelf aan de slag, en nemen hun eigengeslagen springtouw mee naar huis.
Smederij
Van anker tot klinknagel, de visser kon niet zonder zijn smid. In onze smederij uit 1920 drijft één elektromotor alle machines aan. . Onze vrijwilligers demonstreren dit oude ambacht ook steevast tijdens evementen.
Timmerwerkplaats
Tot ver in de 19e eeuw bestonden er geen schepen van metaal. Voor de visser was een timmerman dus net zo onmisbaar als visnetten. In het museum hebben we een kleine timmermanswerkplaats ingericht, waarin je het gereedschap van vroeger kunt bekijken.
Naast kennis, hebben we ook kunde in huis. Voor hulp bij restauratie aan schepen, zoals masten maken en klinken, kun je bij vrijwilligers van het museum terecht.